Mass Customization

Een standaard handleiding bij een kast op maat?

Als een standaard kast monteren met een standaard handleiding geen ‘Zweeds meubeltrauma’ oplevert dan doet een maatwerkkast met een standaard handleiding -zoek de verschillen- dat zeker.

Voor particulieren is een langdurige montagesessie misschien acceptel tijdens een regenachtig weekend voor een handige familie als tijd geen rol speelt. Lastig is het, zoniet bedreigend, als je businessmodel erop is gericht dat consumenten of retailers zelf hun flatpack producten in elkaar zetten. U kunt zich al een voorstelling maken van het soort helpdesk dat u moet inrichten en dat bij een 24/7 dienstverlening. En dan praten we nog niet eens over de retouren van klanten op grond van: „Het product was al beschadigd toen we het uitpakten”.

Betaalbaarheid van een individuele handleiding

Bij een standaardproduct hoeft een standaard handleiding geen probleem te zijn. Bij 100 duizend eenheden is het gemakkelijk. Je laat 1 keer door het reclamebureau of eigen PR-afdeling een goede handleiding maken en bij elke serie wordt ‘ie meeverpakt. De kosten voor dergelijke gebruiksaanwijzingen worden omgeslagen over alle eenheden die we van dat artikel maken. Simpel. Ingewikkelder wordt het bij kleine series en zelfs enkelstuksproductie. Het maken van individuele handleidingen wordt dan van duur tot aan vrijwel onhaalbaar en onbetaalbaar, laat staan wat dat aan consequenties heeft voor de levertijd van het bestelde artikel.

Gebruiksaanwijzing als 'mini-maatwerkproduct'

Wanneer je in een volledig industriëel proces maatwerkproducten kunt maken dan kun je het automatisch samenstellen van een individuele handleiding óók als een soort maatwerkproduct beschouwen. Weliswaar een 'mini-maatwerkproduct' maar met een grote waarde voor het klusbedrijf of de handige particulier.

Als je de organisatie al zo flexibel hebt ingericht dat je productie gebaseerd is op mass customization, dus op klantwensen gemaakte producten, is de stap naar een op maat gemaakte handleiding niet meer zo groot. Zeker, een mooi vormgegeven en heldere gebruiksaanwijzing kent een aantal basisbeginselen. Goede tekeningen, vakkundig geschreven teksten zonder jargon en het aller, allerbelangrijkst: weg met overbodige informatie en alleen de informatie die hier voor dit speciale product belangrijk is.

Montageinstructies: adequaat en in de juiste vorm

In Ivenza hebben we die aanpak doorgetrokken. Onze configuratoren ‘weten’ tijdens de ontwerpfase al veel meer over productie en logistiek dan je zou verwachten. Die informatie is in dat stadium al nodig om zeker te weten of foutloze productie en verzending mogelijk is.

Met behulp van deze wetenschap kunnen we ook de noodzakelijk bouwstenen aandragen voor de digitale handleiding. Zitten er geen laden in het kastmeubel? Mooi, dan hoeft de informatie over het monteren en inzetten van laden niet in de instructies te staan. Is sprake van gelakte deuren? Oké, dan is een aparte sectie met het onderhoud van het lakwerk hier op z’n plaats.

Het reclamebureau of de PR-afdeling is in staat zelf, per bouwsteen dat Ivenza aanbiedt, te bepalen welke standaardafbeeldingen, teksten etc. worden gebruikt of dat alternatief, volautomatisch dynamische 3D-elementen uit het Ivenza-ontwerp, worden toegepast. Op deze manier ontstaat er een raamwerk van verschillende content die naargelang de samenstelling van de tekening al dan niet wordt toegepast.

Van handboek naar een multimediale instructies

Met op maat gemaakte papieren gebruiksaanwijzingen kunnen we als producenten van meubelen flinke stappen maken. Stappen die in termen van klanttevredenheid, beperking van servicevragen en beperking van retouren flinke en aangename gevolgen met zich meebrengen.

Maar we kunnen er nog een tandje bijzetten. Waarom moet we papier gebruiken en kunnen we het niet digitaal versturen? En als we dan toch over zijn op digitaal, kunnen we niet met explosietekeningen en 3D-animaties -veel beter dan tekst- overdragen hoe dit specifieke meubel in elkaar moet worden gezet? En is het dan niet veel beter om de gebruiksaanwijzing een paar dagen vóór aflevering te sturen zodat vóór werkelijk montage de klusser op de hoogte is wat ‘ie moet doen?

Dat extra tandje (nou ja, tandje) is nu bereikbaar geworden. In onderstaand filmpje is te zien hoe een behoorlijk complex meubel moeiteloos in elkaar wordt gezet. De monteurs gaan af op de informatie die op de tablet en op de barcodestickers van de panelen beschikbaar is. Deze exacte gebruiksaanwijzing is al een paar dagen daarvoor beschikbaar gemaakt zodat in de montagebus, op weg naar de klant, de montageklus kan worden doorgesproken. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de handige thuisklusser. Hij gaat niet meer de instructies bekijken pas nadat bij montage problemen zijn ontstaan, maar juist in een eerder stadium als het product nog niet is afgeleverd.

  Lees meer: 'Kun je onbewust een klant na járen nog aangenaam verrassen?' »

De multimediale instructies zijn natuurlijk op laptop, iPad en smartphone te gebruiken. Het opzoeken waar precies dit 'vreemde' metalen onderdeel in het meubel hoort te zitten, is nu geen zoektocht meer in de handleiding maar een simpele visuele controle in de 3D explosietekening.