Algemeen

Gebruikers centraal bij co-creation van meubelen

Het begon, heel gek, op een zondagmiddag. Ze mistten de gezonde spanning van de werkweek, maar waren wel blij dat ze de mail en hun mobieltje niet in de gaten hoefden te houden. Zo'n dag dat niks moet en alles mag. Maar het kriebelde wel, die spanning. Want er moest iets gebeuren. Maar wat? Je kunt jezelf natuurlijk ook in een creatieve stemming brengen. Een gemoedstoestand forceren dat je met iets moet komen. En dan toch maar achter de PC gekropen en online wat gaan schetsen. Geen CAD, maar redelijk vrij ontwerpen omdat je niet precies weet waar je uitkomt. En dan ergens op die middag een onbewaakt moment kregen Jeroen en Frank HET idee. Toen was er geen houden meer aan. Ideeën en invallen buitelden over elkaar. Een paar dagen daarna een prototype. Goeie reacties gekregen van gebruikers: vooral wat kan beter en mooier. Vervolgens early adopters die echt geld gaan betalen voor een product dat eigenlijk, vinden ze, nog niet af is. En tenslotte na een aantal maanden op beurzen in Parijs en Brussel succesvol jouw producten aan de man brengen.

Is dit een sprookje? Nee, Slideart.nl is ontstaan op de manier zoals net aangegeven. Ze hebben de CNC-machines om te produceren. Ze hebben ook het vakmanschap om een idee om te zetten in een product. Maar ze hebben vooral de creativiteit om een idee vorm te geven met tools. Tools zoals de Ivenza PanelEditor. Een 'digitale gereedschapskist' die online kan worden ingezet en die ontwerpen levert die meteen kunnen worden geproduceerd.

Productontwikkeling maar dan Lean

Terugkijkend zijn de productontwikkelaars Jeroen en Frank, zonder zich misschien daarvan bewust te zijn, precies volgens het Leanboekje bezig geweest. Eerst met een mooi idee in de weer geweest en dat omgezet in een tastbaar model. Zonder de eis dat je iets perfect wilt maken. Al in een heel vroeg stadium potentiële gebruikers laten kennismaken met een product dat niet af is. Waarvoor je je normaal gesproken zou schamen. Maar niet in dit geval, want die gebruikers weten dat je met hun hulp bezig bent het product te verbeteren. Met speciale tools om razendsnel weer een betere versie van het product ook daadwerkelijk te produceren. En die verbeterde versie weer laten testen door die gebruikers.

 

 

Interactie aangaan met gebruikers

De interactie met gebruikers kost tijd maar beduidend minder dan allerlei marktonderzoeken en trendanalyses. Die gebruiker deel laten uitmaken van het ontwikkelproces is eigenlijk niet ingewikkeld. Waarom is dan toch die interactie met toekomstige klanten vaak zo moeilijk?

  • Onaf product: Het zit 'm vooral in het feit dat je in een heel vroeg stadium die gebruiker opzoekt. Het product is nog helemaal niet klaar en je weet dat. Bovendien op dit moment al die gebruikers benaderen, botst tegen alle principes in die je ooit hebt geleerd.
  • Psychologie: En er is nog iets psychologisch aan de hand. Normaal gesproken is een productontwikkelaar blij wanneer gebruikers zeggen dat het een mooi product is en dat ze er wat in zien. In dit geval moet je juist het tegenovergestelde doen. Aan de gebruikers vragen stellen: wat mis je in het ontwerp en wat kan beter? Je moet dus juist blij zijn met kritiek omdat dit de kans biedt het product te verbeteren.

Op deze manier kun je echt belangrijke vragen stellen zoals: Welke customer journey faciliteren we? Hoe kan deze ervaring en beleving de klant helpen? De antwoorden die Jeroen en Frank bij gebruikers hebben gevonden liggen besloten in het product van nu. Dat het zonder beslag (schroeven, verbinders of lijm) in elkaar te schuiven is. Dat het van duurzaam hout is gemaakt en dat het een spraakmakend meubel is dat lekker zit.