Algemeen

Het voordeel van de crisis: 10 redenen voor het inzetten productconfiguratoren

Sinds deze financiële crisis hebben we onze eindgebruiker 'herontdekt'. Maar door die hernieuwde focus op de eindgebruiker komen we vaak tot de conclusie dat we maar bar weinig weten van die gebruiker. We zijn eigenlijk maar matig geïnteresseerd in die klant: hij moet niet zomaar dat geöliede proces in de war sturen door iets afwijkends te vragen of we willen ons mooie nieuwe product op de markt hebben dat we hebben ontwikkeld zonder die klant daarin te betrekken. Maar eerlijk is eerlijk, die onbekendheid van wat die veeleisende -zoniet overvragende- klant wil, is ook hèm te verwijten. Die klant doet in werkelijkheid andere dingen, dan wat hij zegt te doen. En soms doet 'ie dingen waarvan hij zich helemaal niet van bewust is en die toch behoorlijk van invloed op zijn selecties en aankoopgedrag. Hoe krijg je als organisatie daar nu grip op? Dat kan onder andere in de vorm van productconfiguratoren die naadloos aansluiten op een sterk geautomatiseerde productie. Tijd om het roer om te gooien onder het motto "Don't waste a good crisis".

Wat zijn Product Configurators?

Product Configurators zijn middelen en instrumenten om gebruikers te helpen bij de keuzemogelijkheden die ze hebben bij het samenstellen van een product of een dienst. Dat samenstellen kan bijvoorbeeld met een formulier. Denk aan de Schijf-van-vijf voor voeding. Gebruikers kunnen in een oogopslag zien met welke 5 vakken en 5 regels je gezond kunt eten. Gezond eten zonder dat hulpmiddel is een hele puzzle. Met de schijf-van-vijf is dat handig teruggebracht naar overzichtelijke keuzes en adviezen.

Autoverzekering, kinderwagens en schuifdeuren

Product configurators kunnen ook in andere vormen voorkomen. Online autoverzekeringen is een bekend voorbeeld van een productconfigurator in vorm van een webformulier. Verschillende gegevens over auto en bestuurder worden meteen gebruikt om een premie te berekenen. Dat gebeurt foutloos, 24/7 en rekening houdend met de persoonlijke situatie van de gebruiker.

Een wat speelsere variant van een configurator is de hippe Bugaboo kinderwagen met een keur aan accessoires. De aanstaande ouders hebben niet alleen functionele keuzes maar kunnen zich ook naar hartelust uitleven op design.

Alles rondom een woning is bij uitstek geschikt om emotie, design en functionaliteit te combineren. Als het gaat om opbergsystemen, zoals bijvoorbeeld schuifdeuren en garderobekasten, is de keuze van smaakvolle materialen en texturen belangrijk. Minstens zo belangrijk is de gewenste functionaliteit van zo'n opbergsysteem. Met Ivenza configuratoren kunnen retailers en consumenten heel gemakkelijk zelf hun opbergsystemen samenstellen op basis van smaak en gebruiksgemak.

Waarom zet je een productconfigurator in?

Het voorbeeld van de kinderwagen geeft al aan dat bij bepaalde producten het niet alleen maar gaat om handige extra's. Ook zaken als aanpassingen van het standaard design kunnen gebruikers het goede gevoel geven van “in-control” zijn. Hier de belangrijkste argumenten om als producent een productconfigurator voor eindgebruikers in te zetten:

Voor de consument

Voor de producent

 1. De behoefte van de consumenten beter vervullen
  Consumenten proberen een bepaalde eigen behoefte te matchen met het productaanbod. Die behoefte kan te maken hebben met uitstraling van een product, de afmetingen of functionele toepassing van het product. Het beschikbaar hebben van een productconfigurator, hoe minimaal ook, communiceert de boodschap van aanpasbaarheid en openstaan voor wensen van klanten.

  © monolithic.org

 2. Consumenten denken in voorbeelden en dat kan door configuratoren worden gefaciliteerd.
  Voorbeelden zijn van belang en beperken daarom de complexiteit in keuzes. Een productconfigurator stelt een gebruiker in staat vanuit een voorbeeld zelf aanpassingen te maken. Daardoor is een productconfigurator in staat een zeer groot aantal voorbeelden te maken. Een veel groter aantal dan een catalogus ooit kan bevatten.
 3. Zelf creëren schept een emotionele band met het product.
  Verschillende factoren bepalen de emotionele band die een consument heeft met een gepersonaliseerd product. Kan de consument zich onderscheiden, of identificeert de consument zich via dit product met een groep of geeft het vormgegeven product een bepaalde vreugde of bepaald plezier aan de consument.

  © bmwblog.com: BMW X1 Lego replica

 4. Gebruikers willen experimenteren en ontwikkelen aan een product of dienst
  Met behulp van configuratoren kunnen consumenten in vrijheid experimenteren en in scenario's aftasten wat de beste fit is voor hun behoeften.
 5. Consumenten willen “in-control” zijn.
  Mensen willen "in-control"zijn en dus het gevoel heb zelf te kunnen bepalen wat belangrijk of niet niet is. Een productconfigurator is hier de ultieme vorm van "in control" zijn.

  Mensen willen zelf op het knopje drukken

  Prof. Peter Vink

 6. Voorkomen van fouten bij order entry
  Hoe complexer een product hoe meer kans op fouten. Een goede binnendienst of ervaren vekoper kan je daar alles over vertellen. Een productconfigurator denkt daarentegen aan allerlei afhankelijkheden en reeksen van gevolgen bij wijzigingen. Daardoor bestaan er nauwelijks tot geen fouten bij order entry.
 7. Gebruikers oriënteren zich voor een oplossing eerst op internet.
  Een groot deel van consument zoekt eerst online voordat ze kopen. Het primen van gebruikers -het sturen van het mentale model bij gebruikers van wat allemaal mogelijk is- kan juist in die oriëntatiefase gebeuren. In de beginfase van die customer journey wordt de boodschap wat de aanbieder aan mogelijkheden gecommuniceerd. Ook kan daarin het positieve onderscheid ten opzichte van concurrenten (= het ontbreken van alternatieven) worden gemaakt
 8. Ook niet gekochte configuraties bieden een schat aan informatie over behoeften, mogelijkheden en trends.
  Fiat creëerde Concept Lab, een online toolkit, om consumenten te stimuleren het interieur van de nieuwe Fiat 500 vorm te geven. Nog voor dat deze 500 werd ontworpen, had Fiat al meer dan 160.000 designs met betrekking tot nieuwe interieur. Ook voor andere producten is het mogelijk vroegtijdig te ontdekken wat de trends en behoeften zijn van klanten nog voordat een product is gekocht.

  © partecipactive

 9. Innovatie en productie worden gelinked
  Een productconfigurator zorgt ervoor dat alle relevante kennis over het product en het productieproces in 1 model samenkomen en in afgeschermde vorm beschikbaar is voor consumenten en retailers. Daardoor ontstaat er een proces waarbij productie en innovatie continue aan elkaar worden gekoppeld en niet zonder elkaar kunnen.
 10. Productconfigurators zijn een belangrijke driver voor verdere digitalisatie van productie
  Configurators zorgen voor een hyper-connected wereld waarin steeds meer mogelijkheden ontstaan voor micro-markten met speciale producten. Configuratoren zijn bij uitstek geschikt om het resultaat (de digitale configuratie) verder uit te splitsen in materiaalbehoeften, processen en instructies voor machineparken. Flexibilisering van de productievloer en bestaand machinepark door digitalisatie is daardoor veel sneller mogelijk.