E-Commerce

IMM 2016 Congres Online meubelhandel

Business cases van Duitse e-tailers zoals Home.24 en Wayfair.de die laten zien dat ook big ticket items online verkocht kunnen worden en dus omzet weghalen bij de gevestigde orde.

Internationaler Möbel Messe Keulen

Donderdag 21 januari stond het jaarlijkse IMM congres in Keulen in het teken van trends en perspectieven voor de Duitse en internationale onlinehandel. Belangrijke spelers op de Duitse e-commerce-markt gaven hun inzichten en ervaringen weer voor een 200-tal deelnemers uit de veelal Europese meubelbranche. De meest in het oog springende conclusie: de online markt voor meubels staat volgens de experts aan de vooravond van een hausse vergelijkbaar met die van de mode maar met een belangrijk verschil; de marges zijn in de meubelbranche duidelijk interessanter.

Pierre Haarfeld (eTribes), onderzoeker en mede-auteur van het rapport “Knut bleibt sitzen” over de staat van de Duitse meubelhandel, was helder. “Wen er maar aan: het wordt nooit meer zoals het was in meubelland”. De nieuwe businessmodellen die internationale online spelers hanteren gaan uit van totaal andere denkwijzen dan die op dit moment bij de Duitse meubeldetailhandel gebruikelijk zijn. Verrassing ligt dan zomaar op de loer. Haarfeld benadrukt sterk de leereffecten die de Duitse handel tot zich moet nemen.

Home24.de geslaagd voorbeeld Duitse online player

Dat er ook succesvolle Duitse initiatieven zijn, bewijst wel Home24.de. Domenico Cipolla, ceo van Home24.de, toont aan dat een puur Duitse online player als Home24.de is het gelukt vanuit het niets een vooraanstaand online aanbieder van meubels te worden in Duitsland. Met de verworven know-how, vooral IT, is Home24.de in staat om vanuit Duitsland een Europese expansie-strategie uit te rollen.

Amerikaanse reus Wayfair.com actief in Europa

Een grote Amerikaanse speler met Europese ambities is Wayfair.com (vroeger CSN Stores) met als bruggehoofd Berlijn. Onder andere door het aantrekken van Martin Reiter (ex-Airbnb en ex-Groupon) is een ambitieus groeipad in Europa te verwachten. Reiter is van stellig mening dat er in de meubelmarkt er geen verschuiving van offline naar online komt maar dat de koek juist groter wordt. De angst van de reguliere meubelhandel vindt hij daarom enigszins misplaatst. Ook Reiter is de mening toegedaan dat de pure online players zich vooral op techniek onderscheiden. Dat is niet alleen maar techniek bij het browsen en kopen door de consument, maar ook de inzet van IT aan de fulfillment kant. De grootste IT-inspanningen doet Wayfair vooral in de backend door bouw en uitgifte van interfaces met toeleveranciers en partners. Opmerkelijk is dat Reiter ook de meubelproducenten uitdaagt en van hen substantiële innovaties en veranderingen eist om op termijn nog relevant te zijn.

Social meubelsites en designerfocused sites

Naast de vertegenwoordigers van de 'klassieke' online verkoop, spraken ook een aantal ceo’s van bedrijven die platforms hebben opgericht met als doel verkeer en bezoek te genereren door de sociale aspecten en designkant van meubels te benadrukken. Deze bijzondere online trends geven aan dat ook buiten Google om, website-verkeer kan worden gegenereerd met interessante conversies.

Monoqi.com is zo’n voorbeeld uit Berlijn. Simon Fabich, founder van designsite Monoqi, vertelt dat de site zo’n 2 miljoen geregistreerde gebruikers heeft die dagelijks om 12:00 uur een nieuwsbrief ontvangen. 25% van de ontvangers bezoekt dagelijks op basis van die nieuwsbrief de website. Wereldwijd spotten Monoqi-betrokkenen nieuwe designers die een week lang met hun ontwerpen op de site vol in de spotlights staan.

Solebich.de is een heel ander voorbeeld. Daar speelt vooral het selectief fotograferen van ruimten thuis, die gedecoreerd zijn met woonaccessoires. De foto’s worden geüpload in een soort Pinterest-omgeving en van commentaar voorzien. De content van deze website wordt dus vooral gegenereerd door geregistreerde bezoekers zelf die hun medebezoekers enthousiasmeren over nieuwe designs en nieuwe producten.

Opmerkelijke conclusies

  • De Duitse meubelhandel heeft het moeilijk door de schaalgrote en verminderde opbrengsten per m2 meter. Het bijvoorbeeld storen van het ontvangstsignaal van smartphones in meubelzaken zorgt niet voor meer conversie in de toonzalen. De meubelhuizen moeten met nieuwe ideeën moeten gaan komen.
  • IT en innovaties zijn de drivers van succes voor de pure online players. Die continue verandering lijkt grotendeels afwezig in de fysieke meubelhandel.
  • Meubelproducenten die nu bereid zijn ervaring op te doen in bijvoorbeeld drop shipments, op consumenten toegespitste content en verpakking & constructie-on-demand, bouwen nu een belangrijke voorsprong op om straks zelf de consument te kunnen bedienen.