E-Commerce

In plaats van weg te kijken bij e-commerce moeten meubelfabrikanten starten met online-initiatieven

Goede keuze van onderwerpen, levendige discussie, belangrijke aspecten en inspiratie voor hun eigen online aanwezigheid - dat waren de conclusies van de deelnemers aan het seminar "Ontdekkingsreis in online business" op 11 juni in Herford onder auspiciën van de Duitse brancheorganisatie VHK. Onder dit motto bezochten ongeveer 50 deelnemers het seminar over mogelijkheden voor meubelproducenten op het internet. Dr. Olaf Plümer, Managing Director van de verenigingen van de meubelindustrie (VHK) verwelkomde haar leden in de vergaderzalen van het Marta Herford in een veelzijdige informatie middag.

Onder centrale presentatie van Helga Troelenberg, consultant voor e-commerce en business coach, presenteerden vooraanstaande sprekers een programma met veel know-how voor concrete strategische stappen in de online wereld ten behoeve van meubelfabrikanten.

Customer focus: De klant weet wat hij wil, maar weet niet hoe

Wat in de ogen van de consumenten belangrijk is bij het online kopen van meubels, toonde Martin Groß-Albenhausen, CEO van de Federatie van e-commerce en postorderbedrijven (BEVH) uit Berlijn. Aan de hand van een eigen opmerkelijk voorbeeld liet Martin Groß-Albenhausen zien hoe moeizaam het is om een extra stoel te kopen voor zijn bestaande design zitgroep thuis. Dat leidde tot een levendige exercitie over hoe klanten tegenwoordig in meerderheid online gaan zoeken en vervolgens in een woonwinkel tot aanschaf overgaan.

De beruchte 'adviesklem' (de consument vraagt bij de dealer advies, en gaat daarna via internet kopen) behoort steeds meer tot het verleden. Groß-Albenhausen: „De klant wil vooraf weten of een dealer de gewenste producten heeft, voordat hij naar die winkelier toegaat. Klanten willen graag meer te betalen indien de goederen sneller worden geleverd.“ Hier bevindt zich in de keten tussen de meubelindustrie en eindgebruikers noch ruimte. Om te zorgen dat consumenten al online een positieve ervaring met de meubels hebben, moet informatie over het artikel beschikbaar zijn. Iedereen die beschikt over kwalitatieve informatie over zijn producten en waarbij die informatie op consumenten en zoekmachines is afgestemd, heeft goede kaarten, aldus Groß-Albenhausen.

Batchgrootte 1

Naar wens van de klant geindividualiseerde meubelen blijft een belangrijk punt van discussie. N=1 (seriegrootte 1) blijft voor producenten een uitdaging. Dat het probleem kan worden gelost liet Frank Schepers, founder van Numdata BV, zien. „Veel belangrijker dan nieuwe machines of software programma's is het van belang dat er een organisatie binnen het bedrijf bestaat dat snel en flexibel kan reageren, en met een team van medewerkers procesinnovaties kan introduceren in kleine beheersbare stappen." meldt Frank Schepers. Productgegevens en processen worden vervolgens zo gebruikt op systemen, dat de fabrikanten hun eindgebruikers een heel andere koopbeleving kunnen bieden, zowel online als ook in de winkel van een retailer. Frank Schepers toonde dit zeer aanschouwelijk in een kleine video en legde uit hoe expertise en bepaalde competenties bij de dealer kunnen blijven maar waarbij de eindgebruiker allerlei keuzemogelijkheden heeft en zich online laat inspireren door individuele mogelijkheden van zijn nieuwe meubelproduct.