Moderne productietechnieken

Industrie 4.0: hoe bestuurt een klant de verticale keten

Industrie 4.0 is een overheidsinitiatief van de Duitse regering om de 4e Industriële Revolutie te stimuleren voor traditionele industrieën zoals productie. In een land van industrienormen en massaproductie mag dit project heel opmerkelijk "Made in Germany" heten. Doel is een verregaande integratie van bijvoorbeeld productieprocessen tussen verschillende bedrijven in de verticale keten. Dat gebeurt onder meer door machines en computers met elkaar te laten communiceren op operationeel en taktisch niveau. Door steeds meer en sneller gegevens in de gehele keten beschikbaar te stellen kan slimmer worden geproduceerd. Industrie 4.0 zorgt er onder meer voor dat de klant in toenemende mate directe invloed krijgt op het product en het proces dat leidt tot dat product. Ook Nederland kent een mooi 4.0 voorbeeld dat in dit blog wordt belicht.

Industrie 4.0 is een initiatief dat zijn gelijke in Nederland niet kent. Industriepolitiek staat hier al jaren in een verdacht hoekje terwijl dit Duitse voorbeeld van industriepolitiek nu juist een uitstekend voornemen is dat gericht is op de toekomst en bovendien strategisch en generiek van aard is. Anders dan Duitsland staat Nederland op dit moment niet bekend als een industrieland. Toch is dat beeld vertekend. Er zijn Nederlandse productiebedrijven die het goed doen door vooral een goede man-to-machine ratio en meerwaarde te creëren in de vorm van design, extra logistieke diensten, variabele doorlooptijden etc.. Een voorbeeld van een dergelijk bedrijf in de maakindustrie is Nijpels Meubelen. In een traditionele markt is men in staat met tientallen robots winstgevend massa-meubelen te maken voor retailers in West-Europa.

Industrie 4.0 Smart Factory-oplossing in Nederland

Een interessant voorbeeld van een hoge mate van integratie van productiemachines en bedrijfsprocessen tussen verschillende spelers in een keten is de Smart-factory oplossing van Ivenza bij DHZ-ketens. Ivenza zorgt met iSlide dat consumenten en DIY-retailers in West- en Noord-Europa in staat zijn schuifdeuren en schuifdeurkasten geheel op maat te configureren en te laten produceren. De consument bepaalt de vorm, functionaliteit en afmetingen van zijn product in een web-based 3D-omgeving. Elke order is uniek en is daarmee op hetzelfde moment zowel prototype als eindproduct.

High speed internetverbindingen tussen systemen en machines

Om dit te realiseren staat een centraal Ivenza-systeem opgesteld in een datacentrum in Amsterdam. Alle aangesloten DIY-ketens, en consumenten, komen via internet binnen op het ontwerp- en ordersysteem. In een datacentrum in Haarlem draait het ERP-systeem waarmee Ivenza in continue verbinding staat voor uitwisseling van order-, voorraad- en productiegegevens. Ook krijgt Ivenza via een warehouse-management-systeem dagelijks een update van indelingen van vrachtwagens die dagelijks uitrijden in geheel West-Europa voor de belevering van retailers. Met deze indeling van vrachtwagens kan Ivenza het productieproces regisseren voor de productie van de volgende dag zodat elke order in de juiste volgorde in de juiste oplegger wordt geplaatst.

Remote control van productiemachines

Productie op basis van seriegrootte 1 betekent voor Ivenza dat het, via internet, op alle geautomatiseerde productiemachines is aangesloten. Dat geldt voor zaagmachines, boorautomaten, afkortzagen, CNC-machines en verpakkingsmachines. Elke productiebewerking op elke machine is uniek en wordt berekend, gestuurd en gecontroleerd vanuit Ivenza. Daarmee wordt verzekerd dat alle bewerkingen aan alle onderdelen zijn uitgevoerd voordat de order de fabriek verlaat. De ketenintegratie gaat zelfs verder doordat Ivenza in het geval van uitbestedingsopdrachten voor elk onderdeel, bijvoorbeeld voor glazen panelen en spiegels, exacte snij- en boorbewerkingen digitaal doorgeeft. Met deze informatie op maat kan ook de inbesteder efficiënter werken en de kans op fouten enorm reduceren.

Invloed van klant op productieproces

Door het intelligent verbinden van systemen is het mogelijk de klant plaats te laten nemen achter het digitale dashboard voor de industriële vervaardiging van zijn speciale product. De consument zit letterlijk aan de knoppen en bestuurt daarmee het proces. Door de beschikbaarheid van gegevens tijdens het configuratieproces is goed te volgen welke strategieën gebruikers hanteren, welke kleuren en oplossingen men wil en wat eventuele verbeterpunten in het proces zijn die het ontwerpen nog gemakkelijker moeten maken. Aan de andere kant is de klant ook in staat het totale proces te overzien en in detail te volgen welk onderdeel wanneer en waaruit is gemaakt.