Moderne productietechnieken

LIGNA 2015: meer aandacht voor Integrated Manufacturing

De grootste beurs voor de houtverwerkende industrie de LIGNA in Hannover heeft haar deuren weer gesloten. In 5 dagen tijd zijn zo'n 96.000 bezoekers geregistreerd waarbij de nadruk lag op de eerste 3 dagen net voor Hemelvaart. Natuurlijk stond Industrie 4.0 hoog op de agenda, uitgewerkt in een aantal toepasselijke voorbeelden zoals de RFID-Factory met geïntegreerde oplossingen door middel van Radio-Frequente identificatietags. Numdata was één van deelnemers van de RFID-Factory, en presenteerde haar nieuwe 3D light weight online configurator "Ivenza Mobile" geschikt voor iPads, tablets en smart phones.

De LIGNA is een twee-jaarlijks terugkerende gebeurtenis van wereldformaat. Alle producenten die er toe doen van producten in de houtverwerkende industrie zijn vertegenwoordigd. Van kleine innovatieve bedrijven in bijvoorbeeld beslagtechniek tot grote bedrijven zoals Biesse, Homag en IMA die compleet werkende productiestraten tonen.

Mass Customization

Een speciaal aandachtspunt van Industrie 4.0 is het industrieëel produceren in kleine series of zelfs enkelstuks. Onder verschillende namen zoals lot size 1, n=1 of batch 1 wordt hetzelfde bedoeld: produceren van maar 1 product. Een prototype dat meteen eindproduct is. Identificatie van het eindprodukt, maar ook halffabrikaten en grondstoffen, is essentieëel wanneer op die wijze wordt geproduceerd.

 

Mobile 3D configurator

Numdata presenteerde op de RFID-Factory haar nieuwe 3D light weight configurator. Deze op WebGL en HTML5 gebaseerde omgeving is in staat kasten en schuifdeuren te configureren op maat en met de gewenste kleuren en indelingen. Met behulp van een 84 inch touch screen konden gebruikers op de beursstand ervaring opdoen met een laagdrempelig 3D-configurator die ook geheel via touch te bedienen. En van de mogelijkheid is veel gebruik gemaakt.

RFID-Factory

De RFID-Factory was een gezamenlijke stand van diverse partners -zoals Abaco, HOMAG, GS1, Frauenhofer en Numdata- die geïntegreerde oplossingen in de keten lieten zien waarbij identificatie van onderdelen essentieëel is.

<iframe class="embed-responsive-item" src="https://www.youtube.com/embed/4PGx2oi_7NM?start=5" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Dat deze bijzondere samenstelling van partners uniek was, bewees uiteindelijk een onafhankelijke jury die in de categorie "lnnovationen der Segmente Maschinelle Fertigung, Oberflächen-technik, Handling / Logistik / Montage" de RFID-Factory een 2e plaats toekende.