Mass Customization

Mass Customization: 2 noodzakelijke voorwaarden voor een schone order entry

Nieuwe orders willen we graag en zo veel mogelijk. Maar ingewikkelde orders of afwijkende orders waar dus gedoe mee is en die gemakkelijk leiden tot herstel en rework; daar zitten we echt niet op te wachten. Gangbare vormen zoals papieren bestelbonnen zijn ideaal voor klanten om afwijkingen mee door te geven. Je hoeft bijvoorbeeld maar een streep te zetten door de 3 mogelijke kleuren en als klant geef je de door jouw gewenste afwijkende kleur aan. Oh ja, de klant vindt dat bij deze afwijkende order de standaard levertijd natuurlijk wel gehandhaafd moet blijven. Maar stop: als we een website hebben met een bestelformulier zijn we van dat probleem af want: “Onze klant kán helemaal niet buiten het formulier om bestellen”. Nou, dat valt nog te bezien. Óf de klant bestelt niet -en gaat naar de concurrent- óf hij bestelt wel en vult in het opmerkingenveld van het webformulier: “svp niet in rood leveren maar in groen!!”. Een ding is zeker: de kans op een ontevreden ex-klant of een niet-rendabele order is aanzienlijk. In dit blog antwoorden en oplossingen voor een niet-vervuild orderboek bij steeds meer klantspecifieke behoeften.

Order entry is een belangijk bedrijfsproces dat steeds meer te maken heeft met een trend: het verwerken van varianten op een catalogusartikel of zelfs een artikel dat maar heel in de verte lijkt op dat uit de catalogus. Producten die maar 1 keer gemaakt worden en dus ook in 1 keer goed moeten zijn én een gezonde marge hebben. Deze vorm van productie wordt "Mass Customization" genoemd. In goed Nederlands “Maatwerk voor de massa”. Als doelstelling klinkt dat goed. Of het realiseerbaar is, is een geheel andere vraag.

De doodlopende weg

Stel nu dat er een webshop is gerealiseerd die varianten ondersteunt en afwijkingen toelaat. En stel dat ook de productieafdeling in staat is die 5%-10% van orders met eenmalige afwijkingen op te vangen. Dan zitten we nog steeds met onopgeloste vragen:

  • Is zeker dat de klant wel echt weet wat hij krijgt en mag je dat voorstellingsvermogen van hem of haar verwachten?
  • Weet de klant wat de verkoopprijs is bij een bepaalde afwijking en, misschien nog belangrijker, weet de leverancier of en hoeveel hij aan dit individuele product verdient?
  • Hoe weet de binnendienst dat deze bestelling via het gangbare productieproces er door rolt of dat er een specials-route is waarin die afwijking wordt doorgevoerd?
  • Als de klant na levering vragen heeft hoe weet de binnendienst wat er precies is geleverd, bijvoorbeeld om adequaat klantenservice te kunnen bieden?

Allemaal vragen en uitdagingen die bij een standaardartikel in het geheel niet spelen maar bij een maatwerkprodukt des te meer.

Essentiële voorwaarden voor maatwerkorders

Om unieke producten via de order entry foutloos en compleet ingevoerd te krijgen moet aan 2 voorwaarden worden voldaan:

  1. Visualisatie van maatwerkproduct: de klant moet zien wat hij als afwijkingen heeft toegevoegd en wat daarvan het resultaat is.
  2. Produceerbaarheidcheck: vóórdat de order in het orderverwerkingsproces komt moet met zekerheid vast komen te staan dat het maatwerkproduct kan worden geproduceerd.

Visualisatie van maatwerkproduct

Een onmisbaar onderdeel bij bestellingen en order entry van afwijkende producten is de visualisatie van het product met zijn afwijkingen. Een Mini Cooper in wit heeft een duidelijke andere uitstraling dan een Mini Cooper Brilliant Copper. De klant ziet wat 'ie bestelt en BMW weet precies hoe die afwijking efficiënt moet worden gemaakt en tegen de juiste meerprijs is verkocht. Toegegeven; zo'n Mini Cooper is geen maatwerkproduct te noemen. Ondanks dat heeft de klant toch bepaalde behoeften en mogelijkheden om met de configuratie te spelen en zijn bijzondere wensen te realiseren.

Online drukwerk

Visualisatie met bijvoorbeeld online configuratie van drukwerk gaat al een stap verder. Andere markt en een andere prijsstelling maar toch. Een simpele C5-envelop configureren bestaat al uit het bepalen of en hoe groot het venster is, waar zich dat venster bevindt, waar het bedrijfslogo moet komen etc. etc. Visualisaties met bematingen worden dan belangrijke gegevens voor klant en binnendienst van de drukker. Voor de klant: is dit wat ik wil. En voor de binnendienst: wat zijn de precieze specificaties die in het drukproces nodig zijn.

3D Kastenconfigurator

Een 3D animatie van een geconfigureerd product is de meest ultieme presentatievorm. Niet alleen is er een visualisatie in 3D maar ook de werking of gedragingen van een product zijn zichtbaar. In Ivenza, een 3D configurator voor meubelen zoals wandkasten en schuifdeuren, is het bijvoorbeeld mogelijk te bekijken tot hoever deuren en laden worden geopend. Of dat in een bepaalde configuratie een lade helemaal niet te openen is. In 3D is virtueel precies het gebruik te zien van het te bestellen product. De klant heeft kennis over de toepassing van het product en de gewenste functionaliteit en is dus daarmee in staat zelf het beste te beoordelen of iets past of goed is of mooi is.

Produceerbaarheidcheck

Een tweede noodzakelijke stap bij Mass Customization is een controle of de door de klant gewenste afwijkingen probleemloos door het productieproces kunnen gaan. Als zo'n check er niet is, wordt pas tijdens de productie duidelijk dat er problemen zijn. Dat is te laat en kan betekenen dat de order helemaal niet te produceren is en dus wordt gecancelled. Oof dat langs een alternatieve route met onverwachte extra kosten en extra doorlooptijd het product alsnog wordt geproduceerd.

Een produceerbaarheidcheck die bij de orderentry door binnendienstpersonen wordt gedaan is in de regel onbetrouwbaar. De kwaliteit van de check hangt sterk af van de complexiteit van de order en de ervaring en compententies van de medewerker. Alleen in gevallen waarin geen complexe orders binnenkomen en een strikte checklist voorhanden is, is het mogelijk dat een mens zo'n produceerbaarheidcheck kan doen. In de meeste gevallen is een dergelijke eis niet reëel.

24/7 Tailorsteel

Een mooi voorbeeld van een geautomatiseerde produceerbaarheidscheck is het systeem dat bij 24/7 Tailorsteel wordt gebruikt. Dit Nederlandse bedrijf van Carel van Sorgen is gespecialiseerd in de vervaarding van lasergesneden buis en plaat op maat. Een klant maakt zelf zijn tekening met specificaties in het CAD-systeem dat de klant gebruikt. Met behulp van een STL file vindt er upload van het product naar het systeem van 24/7 Tailorsteel plaats. Het STL-bestand wordt compleet geanalyseerd in een sessie van een aantal minuten. Dat proces resulteert in een berekende prijs en de vaststelling van de meest effectieve productiewijze. De klant kan vervolgens aangeven of het product als order wordt geplaatst of niet. Deze productiecheck voorkomt dat niet te verwerken maatwerkorders toch in het productieproces terecht komen en er vervuiling optreedt bij orderentry.

Productiecheck Ivenza-configurator

In de productconfigurator van Ivenza wordt ook gewerkt met een geautomatiseerde produceerbaarheidcheck. Alleen daar is het moment van checken nog vroeger. Dat gebeurt al in de fase dat er in 3D wordt geconfigureerd. De klant wordt al tijdens het tekenen gewezen op onmogelijkheden of de productconfigurator past al “onder water” specificaties aan. Een Ivenza-ontwerp dat verwachte productieproblemen heeft kan daarom al niet worden opgeslagen. Een ander voordeel voor de klant is dat in elke fase van het ontwerp de actuele prijs bekend is.

Conclusies

De trend van statische producten (bedacht, ontworpen en gemaakt door poducenten) naar dynamische producten (de klant is zelf designer en de producent stelt aan die klant beschikbaar zijn infrastructuur, machinepark en productie-knowhow.) zal steeds meer vorm gaan krijgen. Het ontwerp-/ontwikkelproces wordt naar voren gehaald en bij de klant gelegd die daar ook nadrukkelijk om vraagt. Dat stelt niet-geringe eisen aan een productconfigurator: eenvoudig in het gebruik en tegelijkertijd, zonder dat de klant dat beseft, in staat zijn specifieke kennis toe te voegen bij het maken van een configuratie. Het resultaat is een soepele en foutloze orderentry. Ivenza is een voorbeeld van hoe dit wordt toegepast. Het is in staat volledig geautomatiseerd ervoor te zorgen dat er een orderentry van unieke orders kan plaatsvinden van producten die door klanten op maat zijn geconfigureerd en in 3D zijn gepresenteerd en geanimeerd. Die orders worden vervolgens op een seriematige manier, met een vergelijkbaar kostenniveau, geproduceerd.