Cases

Retailoplossingen door de bril van Goldratt

"50% procent korting en toch waren de rijen voor de kassa's niet langer dan anders en de producten die in de uitverkoop waren, lagen nog hoog opgestapeld". Zo begint het laatste boek van Eliyahu Goldratt -legendarisch geworden door de roman "het Doel"-. Het gaat over herkenbare problemen in de retail die getackled worden met ongewone oplossingen. De problematiek van dit boek "Dat is toch duidelijk?" is opnieuw gegoten in de vorm van een zeer leesbare businessroman. Tijdens de feestdagen een uitstekende manier om even afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen en eens kennis te nemen van de Theory Of Constraints maar dan toegepast op retailers en retailketens.

In het boek is de hoofdpersoon Paul White. Hij is store manager van een winkel die onderdeel uitmaakt van een retailketen. De zaak loopt niet goed in vergelijking tot andere winkels van de keten. Paul is getrouwd met Caroline die op haar beurt dochter is van de CEO. Kortom op Paul staat behoorlijk veel druk om te presteren. Alle gangbare middelen om klanten te trekken, reclame en acties, hebben nauwelijks tot geen effect. Tot overmaat van ramp wordt tijdens het uitverkoopseizoen het winkelmagazijn getroffen door waterschade waardoor in de winkel vaak nee moet worden verkocht. Het winkelmagazijn is voor weken buiten gebruik dus wat nu? Samen met de manager van het regionale magazijn ontwikkelt Paul stap voor stap nieuwe processen die nogal onorthodox zijn. Uiteindelijk leidt een totaal andere aanpak tot bijzondere uitkomsten.

Lessen van Goldratt

Met dit boek laat Goldratt zien dat zijn Theory Of Constraints (TOC) niet alleen toepasbaar is op productieomgevingen. Ook niet-productieomgevingen hebben daar baat bij; hier is alleen geen sprake van beperkingen op bottlenecks. Met de 5 focusstappen wordt telkens geprobeerd de beperkende factor (the constraint) te identificeren, te exploiteren tot zijn maximum en dan te elimineren. Vervolgens moeten die 5 processtappen in een continue proces worden herhaald want telkens doemt een nieuwe beperking op. Dit is de typische Goldratt manier: zeer grondig de bestaande processen analyseren, vervangen door nieuwe processen en dat doen met de direct betrokkenen.

Psychologische aspecten van Veranderingen

Opvallend detail bij Goldratt is zijn aandacht voor de psychologische aspecten van veranderingen in organisaties. Deze veranderingen worden vaak door een kleine groep direct betrokkenen bedacht. De implementatie van die veranderingen en nieuwe processen -ook wel "verandermanagement" genoemd- betekent dat medewerkers moeten meegaan en meedoen. Goldratt is van mening dat mensen zich helemaal niet uit principe verzetten tegen veranderingen. Veranderingen worden door betrokkenen beoordeeld als goed of slecht waarbij allerlei risico's worden meegewogen alsmede de angst voor het onbekende. Die bedoelde risico's, die medewerkers zien, moeten worden geadresseerd. Mensen die in een organisatie hun werkwijze moeten veranderen worden door hem geklassificeerd in een aantal -maar al te herkenbare- groepen. Voor elke groep is een afzonderlijk recept beschikbaar zodat die groep kan worden overtuigd om mee te doen met de veranderingen.

Informele lijnen zijn belangrijk

Om tot procesveranderingen te komen, die vaak ook nog eens onnatuurlijk aanvoelen, moet de weerstand tegen de verandering serieus worden genomen maar ook met voldoende argumenten en massage worden uitgelegd en geƭmplementeerd. Ook hier weer laat Goldratt niet alleen de harde kant (analyse en redeneerlogica) maar ook de zachte kant zien. Nadrukkelijk wordt het informele circuit in een organisatie benut om die veranderingen er door te krijgen. En alles met het oog om draagvlak te creƫren.

Laatste boek van Goldratt

"Dat is toch duidelijk?" was het laatste boek van Goldratt voordat hij overleed in 2011. Het boek ligt in de ramsj bij -o ironie- de retailvestigingen van de Bijenkorf die gaan sluiten per 01-01-2014.