ICT-ontwikkelingen

Servervirtualisatie op z'n Vlaams

Houtshop Van der Gucht, producent en DHZ-retailer onder de rook van Antwerpen, heeft laten zien dat servervirtualisatie, met een goede voorbereiding en een nuchtere kijk op ICT, zeer soepel kan verlopen. Een keur aan bestaande Windows applicaties en een bestaande koppeling met het web-gebaseerde Ivenza zijn zonder problemen gevirtualiseerd ondergebracht binnen hun vernieuwde serveromgeving.

Met virtualisatie bij computers wordt bedoeld dat OS-en als Windows 8, Linux en Mac-OS tegelijkertijd op één computer kunnen draaien. Dat was volgens Peter Raemdonck, woordvoerder van Houtshop Van der Gucht, precies de oplossing voor het probleem waar zij tegen aan liepen. "Wij hebben steeds meer applicaties in gebruik vanwege ons zeer ruime assortiment en er is een steeds intensiever mail- en internetverkeer bij ons te zien. Dat zie je terug in meer support en verminderde performance".

Geen angst voor technologie

Van der Gucht is als MKB/KMO-bedrijf een buitenbeentje: technologisch loopt men een paar stapjes voor op de rest. Nieuwe ontwikkelingen bekijkt men niet bij voorbaat skeptisch maar onder het motto "What's in it for me" moeten ze juist op hun voordelen worden onderzocht. Aldus zijn de voordelen van virtualisatie op een rij gezet, is er stevig gerekend aan de ROI en is met de ICT-partners het contact verdiept om te zorgen dat de nieuwe stap verantwoord was.

Praktische en nuchtere insteek

SDP, uit het naburige Sint-Niklaas, is de ICT-partner van Houtshop Van der Gucht die de realisatie voor haar rekening nam. Een van de uitdagingen was volgens Peter Raemdonck dat enkele lokale applicaties -standalone en in een netwerksituatie- werken met het centrale Ivenza-systeem dat extern in een hostingcentrum is ondergebracht. "We hebben een PC met de Ivenza Factory Controller die de continue communicatie verzorgt tussen ons machinepark, de Ardis-zaagoptimalisatie en de externe Ivenza-server. Zowel Ardis als de Factory Controller zouden in ons ideaalbeeld worden gevirtualiseerd en onder betere condities moeten werken. Dat is ons samen met SDP en Numdata gelukt".