Algemeen

Staaltje online Co-makership met Rotaract-leden

Vrijdag 15 november waren Rotaractleden uit Oost-Nederland te gast bij de bedrijven Kast Op Maat en Numdata om te kijken welke moderne productietechnieken worden gebruikt voor de maakindustrie in Nederland. Kast Op Maat is actief in Nederland met "Maatwerk voor de Massa". Klanten ontwerpen zelf of onder begeleiding op de PC in 3D hun eigen kasten die daarna volledig met de modernste CNC-machines worden gemaakt.

 

Maatwerk voor de Massa oftewel: ­massaproducten, maar dan ­helemaal p­ersoonlijk op maat gemaakt. Dat is precies de bedoeling van Jeroen Wolfs en Frank Meuleman eigenaren van Kast Op Maat. "Consumenten die producten bestellen kunnen heel gemakkelijk afwijken van de standaard zonder dat ze met grote prijsschommelingen te maken hebben." volgens Jeroen Wolfs. "Ivenza zorgt ervoor dat de klanten geen foute ontwerpen de productie insturen. Dat betekent dat we snel en efficiënt producten kunnen maken die we zelf niet kennen en ook niet hoeven te kennen".

Natekenen bestaande beschermde ontwerpen

Via een beamer konden de bezoekers volgen hoe snel via internet een TV-kast kon worden getekend. Meteen na het tekenen kan worden begonnen met produceren omdat het teken- en productiesysteem gekoppeld is met de productiemachines van Kast Op Maat.

Een van de vele vragen bij het 3D configureren had betrekking op de juridische consequenties van het natekenen en produceren van een bestaand beschermd ontwerp. "Het klakkeloos nabootsen mag natuurlijk niet, maar een bepaalde kast aanpassen in kleurstelling, lijnenspel of functionaliteit is maar helemaal de vraag of de modelbescherming hier ook van toepassing is. Ik wil die uitdaging wel aangaan" is de mening van Frank Schepers van Numdata, het bedrijf dat Ivenza ontwikkelt.

Tracking & tracing van live productiedata

Deze avond stond in het teken van hands-on. Dus letterlijk handen uit de mouwen steken en voelen hoe dat is om te werken met natuurlijke producten in een high-tech omgeving. Een van de elementen was dat de Rotaract bezoekers live konden volgen hoe de productieverloop in de werk gaat. Niet alleen wat er met de machines gebeurt maar ook digitaal met de Ivenza-webinterface. Iedereen met een smartphone of iPad kon op de avond het proces volgen van order tot aan uitlevering. Daar werd zodang grif gebruikt van gemaakt dat de WIFI-verbinding even de geest gaf.

Dit korte ongemak had overigens geen gevolgen voor de productie van de getekende TV-kast. De onderdelen werden supersnel gezaagd, gefreesd en voorzien van kanten. Tenslotte was daar het bewijs dat alles pastte: het monteren van de TV-kast. Iedereen hielp vrolijk mee en kon dat ook met de opvallende montagestickers met afbeeldingen. Op de foto is iedereen te zien die meegeholpen heeft met de productie en de montage.

Meeneemmeubelen maar dan een tikje anders

Dat Wolfs & Meuleman concept-denkers zijn bewezen ze ook deze avond. Iedereen kreeg een ongemonteerde stoel die alleen maar met schuifverbindingen in elkaar hoeft te worden gezet. Geen schroevendraaiers of inbussleutels nodig: als een simpele puzzle de onderdelen in elkaar schuiven was de opdracht. En dat lukte iedereen ook. Naast stoelen lieten Wolfs & Meuleman ook andere producten zien binnen het concept schuifkunst.nl zoals een houten barbecuetafel. De avond werd besloten met de verloting van de zojuist geproduceerde maatkast. Diegene die het snelst de schuifstoel onbeschadigd uit elkaar haalde kon de TV-kast meenemen.