Hoe een innovatieve Belgische houthandel in korte tijd een productlijn voor opbergsystemen uit de grond stampte

Met 4 generaties Luyten mag Hout Luyten uit Morkhoven, midden in Belgische Kempen, met recht een familiebedrijf worden genoemd. Traditionele stabiele waarden worden doorgegeven en moeiteloos gecombineerd met nieuwe ideeën rond design en productie en die nieuwe ideeën krijgen de tijd om te rijpen. 

Begonnen als houthandel, is het bedrijf nu steeds meer bezig om meerwaarde te genereren door complete producten te ontwerpen en te produceren en daarom heen additionele diensten te ontwikkelen. 

Het productspectrum gaat van massief hout tot meer afgewerkte producten zoals parketvloeren, binnendeuren tot aan fraaie opbergmeubelen op maat. De cliëntéle is vooral regionaal gesitueerd en wordt bediend door enkele tientallen medewerkers.

Hout Luyten heeft een sterk innoverend karakter dat ook door derden wordt onderkend. Zo ontving het bedrijf in 2016 een LON-award van Voka (Kamer van Koophandel) Kempen.

Uitdaging

Hout Luyten was en is als houthandel zeer actief in het leveren van plaatmaterialen aan haar zakelijke klanten. Door de jaren heen werd steeds meer aandacht besteed aan verzagen van plaatmaterialen en het maken van halffabrikaten voor de vakman. Tegelijkertijd vonden in toenemende mate consumenten de weg naar de showrooms van Hout Luyten met speciale wensen ten aanzien van opbergmeubelen, dressings en kasten. Om deze uitgesproken wensen te realiseren was nodig om in relatief korte tijd een compleet ontwerp- en productiesysteem te implementeren dat door bestaande medewerkers kon worden bediend met optimaal gebruik van het bestaande machinepark.

Oplossing

Hout Luyten heeft de tijd genomen uit de beschikbare alternatieven een goede oplossing te vinden. Met overzichtelijke stappen heeft men een strategie uitgestippeld voor de verkoop en productie van dressings. In die vernuftige strategie is een deel van de showroom vrijgemaakt voor bijzondere woonkamer- en slaapkameropbergsystemen en implementatie van het Ivenza-ontwerpsysteem met directe aansluiting op de eigen productiemachines. 
De belangrijkste voordelen zijn:

  • Visuele presentatie van mogelijkheden door een sterke showroom en tegelijkertijd 3D-weergave met Ivenza en eventueel export naar externe presentatiesystemen;
  • Ingenieuze constructies waarbij is nagedacht over esthetiek, gebruiksgemak en monteerbaarheid;
  • Orderverwerking van complexe samengestelde producten die in 1 ruimte of 1 huis zullen worden opgesteld;
  • Rimpelloze productie die direct vanuit Ivenza wordt aangestuurd.

De gekozen strategie van Hout Luyten bewees zich in 18 maanden zo succesvol dat er vanwege capaciteitstekorten er een 2e CNC-machine nodig was. Op dit moment draait er een CNC-bewerkingscentrum uitsluitend voor deuren en kozijnen en een 5-assige CNC uitsluitend voor paneelverwerking met Ivenza.